Spa-28 (1).jpg

ИСТОРИЧЕСКИ УСПЕХ В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВНИЯ ТУРИЗЪМ

Mehr

Вчера на 27 септември – Световния ден на туризма, се проведе Шестия годишен конгрес с международно участие на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) в София. Управителния съвет на съюза и неговите членове от цялата страна се поздравиха с исторически успех в областта на здравния туризъм.

За България това е чудесна новина: над 70 млн. германци вече ще могат да идват за балнеолечение и физиотерапия в България на разноски на германските здравни каси. Очаква се, че още догодина ще пристигнат хиляди германци.

На 20 септември т.г. Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси (GKV-Spitzenverband) разшири списъка на държави, в които признава предоставянето на медицински амбулаторни услуги (общо признати 14 държави) като към него беше добавена България.

Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм работи заедно по създаването на брошура за здравен туризъм, по-специално за амбулаторните профилактики, извънболнично лечение, СПА и уелнес. Тази брошура е първият начин да се запознаят по-отблизо германските здравноосигурителни каси с българския пазар, медицинските учреждения и хотели.

Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси е разширила през септември списъка с 14 държави, в които признава предоставянето на медицински амбулаторни услуги за профилактика, като към него е добавила и България. съобщи Кацарова, цитирана от БНР.

Това означава, че германските граждани, които идват у нас по линия на здравноосигурителните каси в Германия ще заплащат само 10 на сто от цената за рехабилитация или превенция, проведена у нас. Останалата сума ще се покрива от здравната каса.

По данни на германо-българската индустриално-търговска камара в Германия в момента има 109 задължителни здравноосигурителни фондове плюс фондове "Социални грижи". От приблизително 83 милиона души в Германия над 73 милиона са били здравно осигурени в края на миналата година.

Повече от 20 милиона души годишно използват възможностите за извънболнична превенция в страната и в чужбина. Здравната каса покрива около 90 на сто от разходите на пациентите за лечение. Става въпрос предимно за пациенти с проблеми в опорно-двигателния апарат.