DSC07191.jpg

Богатствата на Св. Св. Константин и Елена

Mehr

Само на няколко километра от Варна, сред прохладата на морския бряг и изобилна зеленина се намира едно от най-живописните кътчета по Българското Черноморско крайбрежие – Св. Св. Константин и Елена – първият морски курорт на България, познат от преди повече от век с красивите си морски пейзажи и прекрасната си природа, като място за срещи с морето през всички сезони, за приятни емоции и пълноценна почивка.

Още в древността хората оценили природните дадености на мястото и черпили от силата и енергията му. В наши дни следваме стъпките им, развиваме натрупания опит и традициите, като използваме по най-добрия начин водата като извор на здраве, младост и красота, преоткриваме нейните свойства да пречиства, да лекува, да дарява живот, енергия, сили и благодат.

И до днес Св. Св. Константин и Елена предлага живописното си крайбрежие, уютните си плажове, чистия си въздух, а също и здраве и красота чрез силата на морето и на минералните води, на които е богат курортът.

Лечебният ефект на морето, морската вода, слънцето, пясъка и морския въздух в Св. Св. Константин и Елена

Хората знаят от дълбока древност за благотворното въздействие, което морето, морската вода, слънцето и морският въздух оказват върху човешкия организъм, и инстинктивно използват тези природни фактори за здраве, за закаляване на организма и за предпазване от болести.

С голяма актуалност звучат и днес думите на великия гръцки поет Еврипид: „Морето пречиства всички човешки злини“.

Идеите за използването на морето и морския въздух за здраве и профилактика проникват в България в последните години преди Освобождението. Жителите на Варна още от втората половина на ХІХ век проявяват интерес към красотите на природата и морето, към лечебния и здравословен климат и морската вода във Варна и нейните околности. Със създаването на курорта Св. Св. Константин и Елена през 1908 г. започва историята на курортното дело в България. Още преди 111 години неповторимата комбинация от природни ресурси тук е забелязана от видни варненски държавници, общественици и лекари, които вземат решение за създаването на първия български морски курорт – заради морето, морските бани и био климатичните условия, които влияят благоприятно върху здравето на хората, служат за укрепване, рехабилитация и подобряване на общото състояние.

Благоприятните природни условия в курорта Св. Св. Константин и Елена – слънчевото греене, температурата на въздуха и на морската вода, плажната ивица и морският бриз, са предпоставка за използването им за здраве, профилактика и лечение, за почивка, спорт, ваканции и незабравими емоции край морето. Морелечението и море профилактиката имат дългогодишни традиции в курорта.

Положителното действие на морската вода както в миналото, така и днес се използва успешно в много оздравителни и балнео логични центрове, разположени на неговата територия. Освен морската вода със специфичните си характеристики, богато съдържание на магнезий, калций, бром и йод, се използват и климатичните ресурси на дестинацията.

За ползите от морелечението

Морелечението е един изключително полезен метод за целия човешки организъм, тъй като в състава на морската вода има много минерали и микроелементи за разлика от сладките води, а това от своя страна оказва благоприятно въздействие върху кръвообращението, обмяната на веществата, имунната система и хормоните. Учените отнасят морската вода към сложните минерални води с висока минерализация. Тя има много общо по химичен строеж, както и по физиологично действие с хлорно-натриевите и сулфатно магнезиевите води. Морската вода съдържа много минерали под формата на соли и разтворени газове, като азот, кислород, йод, бром, сяра, желязо, магнезий, натрий, хлор, калций и др., които проникват през кожата в организма. Освен минерални съставки тя съдържа значително количество планктон и органични вещества. Морелечението и море профилактиката използват природните ресурси, сред които са климатичните условия, а също и фактори, служещи за профилактика, рехабилитация и лечение – лечебна кал, луга, пясък, водорасли.

Морелечението се осъществява чрез морска аеротерапия, хелиотерапия, обогатени топли морски бани, морски вани, лечение с водорасли, луго лечение, пясъко лечение. Черно море е слабосолено, солеността му е около 17 – 18 промила. Това от своя страна намалява риска от появата на алергични реакции след къпане във водите му. Въпреки слабата соленост на морската вода съдържанието на йод е значително повече от средните стойности, измерени в другите водни басейни по света, а това определено има своите предимства. Доказано е, че морската вода и водораслите имат свойствата да стимулират кръвообращението, да тонизират и действат стягащо на кожата, да възстановяват водното, белтъчинното, витаминното и минералното равновесие на тялото, да го освобождават от токсините, да заздравяват кожата и капилярите. Комбинацията море, минерална вода и пясък оказва комплексно въздействие върху целия организъм.